Mi is a funkcionális edzés?

Sajnos az óriási hype kártékony hatással volt az edzések színvonalának megőrzése terén, ahogy erre a folyamatra sok-sok szolgáltatás és termék kapcsán már láttunk korábban is példát. Mint minden, ami hatásos és jó, az népszerűvé válik. Ez természetes és pozitív. Azonban elkerülhetetlen a mai, gazdasági érdekekkel átszőtt világban, hogy divattá váljon. Márpedig ami divatos és népszerű lesz, azt sokan szeretnék kihasználni, s még többen működtetni. Márpedig ez elkerülhetetlenné teszi azt, hogy olyanok is képviseljék, akiknek nem kéne…

Mi a Thor Gym-ben mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy szakmai szempontból azon az úton maradjunk, amin a kezdetektől elindultunk. Mégpedig a minőségi funkcionális edzés képviselőjének lenni. Sajnos sok helyen kevés időt és figyelmet fordítanak arra, hogy az alapokat megteremtsék és ne egyből a mélyvízbe dobják a kezdőket. Ennek köszönhetőek a sérülések, a nem megfelelő fejlődés. Mi ezért is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a termeinkben alapos kiválasztás után, kizárólag megfelelő képzettséggel rendelkező edzők dolgozhatnak. A funkcionális edzések felelős megtartásához nem elégséges egy gyors 1-2 napos továbbképzés. Ezért is hatékony szűrő az FMT Level I. képzés elvégzése.

Ezzel mit is szeretnénk mondani?

Első lépésben nézzük meg, mi is a funkcionális edzés maga!?

Nem más, mint egy hatékony útja annak, hogy a hétköznapokban is használt képességeinket maximálisan fejlesszük, a sérülések elkerülésével. Ez pedig nem rövidtávon a legfontosabb, hanem évek, akár évtizedek elteltével segít elkerülni azt hogy a derekunk, az izületeink feladják a szolgálatot. Ezekhez a legfontosabb, hogy a mozgásmintákat helyesen sajátítsuk el, valamint megfelelő alapra építkezzünk. Az óratípusainkon mindenki átesik állapotfelmérésen. Ez a fejlődés záloga, mert ezzel kiszűrhetőek az esetleges gyengeségek, egyoldalúságok, és a fejlődés is megbízható viszonyszámokban mérhető.

A legelején konzervatív úton indulunk: mobilitási problémák javítása, korlátozások megszűntetése megkerülhetetlen ahhoz, hogy minél teljesebb tartományban dolgozhassunk a későbbiekben.

Az alapok megteremtéséhez szükséges az is, hogy a törzsünket megerősítsük, illetve a gyakorlatokat helyesen megtanuljuk. Ezzel együtt jár az eszközök használatának alapos megtanulása is. Amint ezek rendben vannak, indulhat a terhelés, immáron biztos alapokon.

De milyen terhelés? Milyen céllal? Miért hatékonyabb és egészségesebb formája ez az edzéseknek?

A funkcionális edzés alapja, hogy nem izolált módszerrel és gyakorlatokkal operálunk: teljes testes edzést végzünk. Mire gondolunk ezen a ponton? Tökéletes példa, hogy például a húzódzkodás nagyrészt a hátunkat dolgoztatja, ugyanakkor nem nevezhető „hát gyakorlatnak”, mert közben a törzsünk, a hasizmunk, a karunk is dolgozik. Ugyanez igaz a guggolásra is, mert a tévhittel ellentétben talán a legkomplexebb gyakorlat, amit nem a popsi, vagy a láb erősítése érdekében csinálunk előszeretettel (ezért IS, de nem CSAK ezért), mert a törzsünk, a vállunk, az egész testünk munkába áll egy helyes guggolás kivitelezésekor.

A kurzus keretét Dan John Intervention programja alkotja. Az elmélet gerince, hogy öt (plusz egy) alapvető mozgásra bontjuk a gyakorlatokat, az alábbiak szerint:

Push(nyomás/tolás)

Carry(cipelés)

Hinge(törzsemelés)

Squat(guggolás)

Pull(húzás)

A felosztás korántsem új keletű, hiszen már Arisztotelész is hasonló mozgáscsoportokban gondolkodva alkotta meg a fizikai erő definícióját:

„Az erő az a képesség, amellyel tetszés szerint mozgathatunk valamit. A mozgatás pedig szükségszerűen húzás vagy taszítás, emelés vagy lenyomás, vagy összeszorítás, és az erős ember ezek mindegyikében vagy valamelyikében jeles.„
(Arisztotelész, Rétorika 1361b)

A program az egyes mozgásokat mintázat, lassú mozgás, szimmetria, explozív mozgás sorozatokra osztja fel. Az eszközök és a velük végezhető gyakorlatok helyes kivitelezésének megtanítása a könnyebbtől a nehezebb irányában történik.

Ami még nagyon fontos összetevő: a gépekkel való izolált edzésmódszerrel szemben nem egy megszabott és behatárolt mozgástartományban – ami ráaadásul sok esetben természetellenes – dolgozunk, hanem a mindennapokban is használt mozgásminták által megkívánt mozgástartományokban, ami sokféle lehet.

A funkcionális edzés keretében erőfejlesztésre és állóképesség javítására is nagy hangsúlyt fektetünk.

Azonban sokszor felmerül, hogy hol marad a külső és az esztétika?

Ha az erőd és állóképességed fejlődik, elkerülhetetlen, hogy külsőt illetően is változz. Innentől pedig az esztétikus külső épp annyi kiegészítést kíván, mint bármely mozgásforma és szisztéma esetén: a céloknak megfelelő táplálkozást.

Tehát nem is lehet más a végszó:

Próbáld ki a funkcionális edzést és örök szerelem lesz belőle!

Változatos, eredményes és inspiráló! Legyen a célod akár a fogyás, akár a tömegnövelés, akár az állóképességed javítása, ennél hatékonyabb módszert nem fogsz találni! Mindezek a célok és utak pedig egy nagyon fontos pontban találkoznak, ami nem más, mint az egészséges életmód.